- Copyright 2025
- Maximete.dk
- Privatlivspolitik
- Cookiepolitik
Der har de seneste år været meget debat om kulhydrater, da flere slankekure og kostretninger som fx Atkins diæt, Paleodiæt, Keto kuren og Low Carb High Fat (LCHF) har haft fokus på, at kulhydrater er noget vi skal undgå.
Kulhydrater er som udgangspunkt en del at en sund kost og ikke noget vi skal undgå, hvis man er sund og rask. Der kan dog være nogle personer, der kan have potentielle fordele ved at reducere indtaget af nogle former for kulhydrater, som fx personer med type 2-diabetes.
Kulhydrater anvendes primært som energikilde til kroppen og er en nødvendighed for hjernens funktionsevne.
Derud over indeholder meget af den mad, som har et naturligt højt indhold af kulhydrater, også mange vitaminer og mineraler.
Der findes dog forskellige typer af kulhydrat, og de påvirker vores krop forskelligt, så derfor er det ikke ligegyldigt, hvilke vi indtager.
Kulhydrater inddeles i to kategorier: Tilgængelige kulhydrater (stivelse og sukker) og de ikke tilgængelige kulhydrater (kostfibre).
De tilgængelige kulhydrater er stivelse og forskellige sukkerarter.
Stivelse findes i bl.a. korn, kartofler, ris og pasta, og er den mest almindelig form for kulhydrat.
Der findes forskellige sukkerarter, hvor de mest almindelige er glukose, laktose og fruktose. Disse kan findes i alt fra mælk, frugt og grønt, hvor det er tale om naturlig forekommende sukkerarter, til slik, kage og sodavand, hvor det er som tilsat sukker.
Tilsat sukker er bl.a. raffineret sukker, sirup og honning, som tilsættes for at give en sødere smag og evt. forlænge holdbarheden. Det omfatter ikke naturligt forekommende sukkerarter i bl.a. frugt, juice og mejeriprodukter.
Der findes en høj mængde tilsat sukker i produkter som:
Et for højt indtag af tilsat sukker bidrager med mange tomme kalorier, hvilket øger risikoen for lavt indtag af vigtige vitaminer og mineraler, kostfibre og derudover udvikling af karies.
Nogle af de ovenstående produkter kan findes i udgave uden tilsat sukker. I disse tilfælde er der ofte anvendt alternative sødestoffer. Disse sødemidler bidrager typisk med færre kalorier, har mindre påvirkning på blodsukkeret og karies. Der kan dog være andre ulemper ved sødemidler.
De tilgængelige kulhydrater er fordøjelige, hvilket betyder at de absorberes fra tyndtarmen og indgår i metabolismen. De bidrager altså til energi. Disse kaldes også glykæmiske kulhydrater, da de kan spores/måles i blodet efter indtag. Dette omfatter stivelse, laktose, maltose, sakkarose, glukose, fruktose og galaktose.
De tilgængelige kulhydrater bidrager med 17 kJ/gram svarende til ca. 4 kcal.
De ikke tilgængelige kulhydrater er kostfibre. Disse er ufordøjelige, hvilket betyder at de passerer tyndtarmen og når ned til tyktarmen i ufordøjet form. De bliver derved ikke optaget i kroppen og kan ikke anvendes til energi og påvirker ikke blodglukoseniveauet.
Kostfibre findes blandt andet i fuldkorn, bælgfrugter, nødder, frø, frugt og grove grøntsager.
Kostfibre fermenteres delvist i tyktarmen påvirker tarmens funktion positivt. Kostfibre bidrager bl.a. til en sund fordøjelse, længerevarende mæthedsfornemmelse samt forebyggelse af visse livsstilssygdomme.
De utilgængelige kulhydrater bidrager med 8 kJ/gram svarende til ca. 1,9 kcal.
Det anbefales at 45-60% af det samlede indtag kommer fra kulhydrater.
Indtaget af tilsat sukker bør ikke overstige 10% af det samlede energiindtag.
Derudover anbefales at opnå et højt nok indtag af kostfibre. Indtaget af kostfibre anbefales at være mindst 25-36 g/dag.
Kulhydrater findes i mange forskellige madvarer. De findes blandt andet i:
Det anbefales at 45-60% af det samlede indtag kommer fra kulhydrater.
Indtaget af tilsat sukker bør ikke overstige 10% af det samlede energiindtag.
Derudover anbefales at opnå et højt nok indtag af kostfibre. Indtaget af kostfibre anbefales at være mindst 25-36 g/dag.
Kulhydrater findes i mange forskellige madvarer. De findes blandt andet i:
Øg kostens indhold af grove og fuldkornsrige kulhydrater og begræns kostens indhold af simple og sukkerholdige kulhydrater ved at: