Kostfibre

Kostfibre er en type kulhydrater, som er ufordøjelige hvilket betyder at det ikke bliver nedbrudt i tarmen, som andre kulhydrater.

Der er flere fordele ved at indtage en kost rig på kostfibre:

  • Kostfibre bidrager til sund og velfungerende mave og fordøjelse.
  • Kostfibre mætter godt og i længere tid, og kan derved bidrage til en sund vægt.
  • Kostfibre har positive effekter på flere livsstilssygdomme som fx type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft.
  • Fiberrige produkter som fuldkorn er blandt nogle af de fødevare, som har det laveste klimaaftryk.

Kilder til kostfibre

Kostfibre findes i plantemateriale og sidder typisk i det yderste lag/skal af fx frugt og korn.
Kostfibre findes især i:

  • Fuldkornsprodukter som fx rugbrød og fuldkornsbrød
  • Havregryn
  • Kartofler
  • Fuldkornspasta og fuldkornsris
  • Bælgfrugter
  • Grove grøntsager
  • Frugt
  • Nødder og frø 

To typer kostfibre

Kostfibre kan opdeles i to kategorier baseret på deres opløselighed.
Ofte findes der en bladning af de to typer kostfibre i fødevare.

Uopløselige fibre

De ikke opløselige fibre opløses ikke, men suger væske til sig og øger tarmindholdets volumen og hjælper med at fremme bevægelsen af mad gennem fordøjelsessystemet. Disse påvirker fordøjelsen, ved at øge tømningshastigheden og hjælper med at opretholde en velfungerende fordøjelse og kan bidrage til at forhindre divertikulose og hæmorider.
De opløselige fibre er desuden forbundet med en lavere risiko for udvikling af colon cancer (tarmkræft).

Opløselige fibre

De opløselige kostfibre bliver opløst og danner en geléagtig substans i tarmen.
Dette påvirker fordøjelsen ved at maven tømmes langsommere, hvilket bidrager til stabilisering af blodsukker og længere mæthedsfornemmelse.
Derudover binder disse kostfibre kolesterol, så mindre bliver absorberet. Derved kan de hjælpe med at sænke kolesterolniveauet.

Anbefaling for indtag

Indtaget af kostfibre anbefales for voksne at være mindst 25 g/dag for kvinder og 35 g/dag for mænd.

Frugt, grøntsager, bælgfrugter og nødder samt fuldkornsprodukter af korn som mel, morgenmadsprodukter, pasta og ris er de største kilder til kostfiber.

Fuldkornsprodukter

Fuldkorn er kornprodukter, hvor hele kornet er med – heriblandt skaldele og kimen. Det betyder at du får flere vitaminer, mineraler og kostfibre.
Kerner som kan fås i fuldkornsvarianter, inkluderer bl.a. hvede, rug, spelt, havre, byg og hirse.

Den officielle anbefaling lyder: Spis 75 g fuldkorn om dagen og gerne mere.

Kig efter Fulkornslogoet når du køber brød, mel, morgenmad, pasta og ris, så sikrer du, at et produkt indeholder en god mængde fuldkorn.
Når man køber produkter med Fuldkornslogoet, får man også et produkt der lever op til nøglehullets kriterier for salt, fedt og sukker.