- Copyright 2025
- Maximete.dk
- Privatlivspolitik
- Cookiepolitik
Wegovy, Saxenda og Zepbound er alle receptpligtigt medicin, der tilhører betegnelsen GLP-1-receptor agonister.
Disse lægemidler kan tilbydes som en del af behandlingen af voksne mod overvægt, hvor BMI’en er over 30 eller over 27 hos dem som samtidig har livstilsrelateret sygdomme.
I visse tilfælde kan medicinen også tilbydes til børn over 12 år.
Medicinen tages typisk som injektionsvæske i pen, der skal sprøjtes under huden med en lille nål. Nogle præparater fås også i pilleform.
GLP-1 er et hormon i kroppen, der skaber mæthedsfølelse i hjernen, og så naturligt frigives i tarmen under spisning.
Lægemidler som Wegovy indeholder et peptid, der kemisk ligner GLP-1 og efterligner dets virkning, hvilket blandt andet reducerer sultfornemmelsen og sænker blodsukkeret.
Medicinen virker altså primært ved at reducere appetitten samt ved at sænke fordøjelsessystemets hastighed, hvilket medvirker til at maden passerer langsommere gennem systemet.
Studier viser, at personer, der bruger Wegovy en gang ugentligt, i gennemsnit taber omkring 15% af deres kropsvægt på et år. I disse studier blev deltagerne bedt om at reducere deres daglige kalorieindtag med ca. 500 kcal og motionere i 2,5 timer om ugen.
Det forventes at vægttabet kun opretholdes, så længe behandlingen med medicinen fortsætter. Medicinen virker altså kun, så længe man tager den.
Ikke alle oplever dog vægttab ved brug af medicinen. Omkring 20% oplever ingen effekt. Som udgangspunkt afbrydes behandlingen, hvis man ikke har tabt sig mere end 5% efter 3 måneder.
Nogle oplever også, at de i starten taber sig, men at vægttabet pludselig kan gå i stå.
De fleste der behandles, får bivirkninger fra mave-tarm-kanalen særligt i starten af behandlingen.
De mest almindelige bivirkninger ved medicinen inkluderer mavesmerter, kvalme, opkast, diarré, forstoppelse, træthed og hovedpine. Mere end 10% af brugerne oplever en eller flere af disse bivirkninger. Studier viser at den mest almindelige bivirkning ved Wegovy er kvalme, som forekommer hos ca. 44% af brugerne. Andre bivirkninger inkluderer diarré (30%), opkastning (24%), forstoppelse (24%), mavesmerter (20%).
Da lægemidler som Wegovy stadig er relativt nye, er langtidseffekterne hos personer uden diabetes endnu ikke fuldt kendte.
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke behandling med vægttabsmedicin som førstevalg, men kan overvejes i tilfælde, f.eks. når vægttab forventes at have betydelige fordele for patientens helbred og livskvalitet.
Det er vigtigt at bemærke, at medicinen ikke bør eller kan stå alene, og brugen af den bør normalt kun udgøre en begrænset del af behandlingen af overvægt.
Personer, der stræber efter vægttab, bør derfor være motiverede til at være fysisk aktive og følge en kaloriereduceret diæt.
Der findes også visse former for vægttabsmedicin, som kan købes i håndkøb.
Disse kommer typisk i kapselform og kan som udgangspunkt anvendes til voksne med et BMI over 28. Denne medicin skal ligeledes kombineres med en livsstilændring, der inkluderer en energi- og fedtreduceret diæt.
Præparaterne virker bl.a. ved at nedsætte fedtoptagelsen fra tarmen.
Bivirkningerne af disse lægemidler kan omfatte mavesmerter og ændringer i afføringsmønstret.
Virkningen af disse præparater er ofte begrænset og opretholdes kun ved vedvarende ændringer i livsstilen.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at betegnelsen “slankepiller” kan dække over mange forskellige typer produkter, og det anbefales at være forsigtig med præparater købt online, da markedet her kan være uigennemsigtigt. Det anbefales at konsultere ens egen læge, inden man begynder at tage nogen form for vægttabsmedicin.