- Copyright 2025
- Maximete.dk
- Privatlivspolitik
- Cookiepolitik
Der findes mange forskellige typer af sødestoffer, og de kan både være naturlige eller kunstige.
Disse bidrager med forskellige mængde energi (kalorier) og forskellig sødeevne og smag.
Sødestoffer opdeles ofte i to kategorier: Sukkeralkoholer (de svage sødestoffer) og intense sødestoffer (de stærke sødestoffer).
Nogle af disse sødestoffer indeholder enten meget få kalorier eller søder mere end almindelig sukker, hvilket betyder der skal anvendes betydelig mindre mængder. Derfor kan disse anvendes som en kaloriefattig erstatning for sukker.
Sukkeralkoholer er de sødestoffer der minder mest om almindeligt sukker. De indeholder kalorier, men typisk færre og påvirker blodsukkeret mindre end almindeligt sukker.
Sukkeralkoholer findes primært i tyggegummi, pastiller, is og desserter, hvor de også bidrager til konsistensen.
Man bør være opmærksom på, at indtagelse af større mængder af denne gruppe sødestoffer (mere end 20-25 gram) kan medføre diarré eller andre gener fra mave- og tarmkanalen.
Intense sødemidler er ofte kunstigt fremstillet. De kan ikke fordøjes af kroppen, hvorfor de ikke bidrager med kalorier og påvirker heller ikke blodsukkeret.
De er stærkt sødende, hvilket betyder at der kun skal anvendes en lille mængde for at opnå den søde smag.
De kunstige sødestoffer findes typisk i sukkerfri sodavand, marmelade og sødetabeletter.
Der findes på nuværende tidspunkt ingen generelle danske anbefalinger om brug af sødestoffer. Generelt anbefales det at skære ned på mængden af søde sager.
Hvis du køber produkter med Nøglehulsmærket eller Det røde Ø-mærke, er du sikker på at varerne ikke indeholder sødestoffer.