- Copyright 2025
- Maximete.dk
- Privatlivspolitik
- Cookiepolitik
En sund livsstil starter ofte i køkkenet. Ved at have et godt basislager af gode fødevarer kan du gøre det lettere at tilberede hurtige måltider i en travl hverdag. Så slipper du for at skulle handle ind hver dag og undgår måske at ryge i take-away-fælden. Et godt basislager kan altså måske hjælpe dig med at undgå fristelsen til at ty til usunde valg, når sulten melder sig.
Et basislager kan i princippet bestå af nogle ganske få ingredienser og råvare, mens andre foretrækker (og har plads til) et større lager, hvor der er mad til mange dage. Det kan være en god idé at inkludere en blanding af friske, tørrede og frosne ingredienser. Herunder er nogle forslag til fødevarer, som kan være gode at have i dit basislager.
Der skal selvfølgelig tages højde for præferencer, opbevaringsplads og eventuelle allergier, når du planlægger dit basislager.
Hav altid lidt af sæsonens frisk frugter og grøntsager. Råvarerne har dog begrænset holdbarhed.
Der findes mange vare på dåse/glas. Disse er nemme at have stående på hylden, da de typisk har meget lang holdbarhed.
Disse produkter kan udgøre dele af mange forskellige måltider. Vælg fuldkornsprodukter når muligt, som bl.a. bidrager til mere mæthed. Produkterne har varierende holdbarhed.
Ris, pasta og andre kornprodukter som bulgur kan udgøre en komponent i mange retter
Fedtstoffer der kan bruges til dressinger, stegning og bagning. Vælg gerne de nøglehulsmærkede. Olier har typisk en middellang holdbarhed.
Nødder og frø er gode snacks eller toppings, der er rige på sunde fedtstoffer, proteiner og fibre. Holdbarheden er middel.
Smag kan gøre simple retter mere spændende. Disse ingredienser har typisk lang holdbarhed.
Mejeriprodukter og æg indeholder både protein og forskellige vitaminer og mineraler. De er ofte gode til at sammensætte et hurtigt måltid. Vælg de magre produkter for at få et sundere måltid. Holdbarheden på produkterne er begrænset.
Frosne grøntsager og bær er praktiske at have på hånden, da de har lang holdbarhed og kræver minimal forberedelse.
Derudover er det oplagt at fryse rester af retter, hvis man laver en stor portion, så har man et hurtigt måltid.
Der er primært to typer af datomærkning på fødevarer: “Mindst holdbar til” og “Sidste anvendelsesdato”.
Denne dato angiver, hvor længe et produkt bevarer sin bedste kvalitet og smag, når det opbevares korrekt. Efter denne dato kan produktet stadig være sikkert at spise, men kvaliteten kan være nedsat.
Brug din sunde fornuft og sanser. Hvis produktet ser normalt ud, lugter normalt og smager godt, kan det ofte stadig bruges, selv efter denne dato.
Denne dato er den sidste dag, hvor produktet er sikkert at spise. Efter denne dato kan fødevaren udgøre en sundhedsrisiko.