Er kort nu så godt?
Skrevet af: Michael Knudsen

Der findes rigtig mange tilbud livsstilsændringer på 6 eller 12 uger og måske endda et halvt år. 

Mange lover, at det ikke er et quickfix. Den nye livsstil skal holde resten af livet. 

Men hvis du har oplevet at gå ned i vægt flere gange, er du sikkert opmærksom på, at det kræver mere en en forløb på 3 eller 6 måneder, så det bliver en varig livsstilsændring.

Når man tilmelder sig et kort forløb er det nemt og overskueligt. Både for den der tilmelder sig og for den der står for forløbet. Fokus er på kosten og/eller motion. Man får hjælp og støtte til at holde fokus. Man bliver fuldt op på regelmæssigt. Motivationen er høj. Vægten går ned uge for uge. Man er i kontrol og kan mærke værdierne af at omlægge sin livsstil. Alt er godt. 

Man får anderkendelse fra de andre i forløbet og fra omgivelserne. Stoltheden og troen på, at dette er den nye livsstil man kan leve med er styrket og sikker. 

Der er dog en udfordring. 

Perioden er så kort, at forløbet slutter inden dagligdagen, ferierne og især ens tanker bliver udfordret og man langsomt glider væk fra det, som var vigtigt. 

Til gengæld får man ingen hjælp til det der virkeligt gør en forskel - nemlig tiden efter vægttabet.

For hvis man ikke har fået arbejdet med og fået værktøjer til at kontrollere ens dybtliggende overbevisninger, modstandskraft og skyggesider, vil de udfordringer og den modstand vi får, når vi igen står alene - uden planer og opfølgning, afsløre nøjagtig samme adfærd og mønstre, som inden vi gik i gang med forløbet. 

Det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke har lært noget udervejs. Der er blot ikke arbejdet med det, som virkeligt betyder noget for, at kunne ændre ens vaner.

Bevares. Jeg har selv tidligere afholdt nøjagtig de samme kortvarige forløb. Og anset dem som succesfulde. Men ofte var det ret få af deltagerne på forløbene, som holdt ved deres vægttab et par år efter forløbet var slut. 

Seneste tal fra Sundhedsstyrelsen siger at kun 14 % holder deres vægttab efter et år.

Tiden er kommet til at anskue vægttab på en ny måde. Netop for, at det skal blive en vedvarende succes:

DET SKAL IKKE HANDLE OM VÆGTTAB.

Jeg ved godt det lyder lidt skævt for nogle. Men forstå det på denne måde. 

For at du får succes, ikke kun med et vægttab, skal vi kigge på, hvad der er som står i vejen for at du ikke “bare” gør det her og nu? Vi skal også kigge på, hvorfor du spænder ben for dig selv indimellem? Hvad er det, som skal få dig op af et hul, hvis du mentalt havner i sådan et? 

Kort sagt skal du have værktøjerne til at tøjle modstand. For det er utopi at tro, du ikke får modstand af en eller anden slags. 

Det fantastiske er, at jo mere du kender dine værdier, er i trivsel og har kontrol, des lettere er det at komme tilbage “i sporet”, når du indimellem kommer væk fra det. For det gør du sikkert. Det er ret naturligt. 

For at komme til at kende dig selv så godt, har du behov for støtte og opbakning fra nogle som os fra Maximete, der kan guide dig og give dig de værktøjer, du har brug for i den situation, du står i. 

Hvis du er, som de flest af vores klienter, vil forløbet med tiden ikke kommet til at handle om vægttab. Det kommer kommer til at handle om dig og dine værdier. Vægttabet bliver blot en positiv bivirkning. 

Du skal bliver mere dig. Du skal ikke være anden end dig. Det er faktisk derfor du er dig.