”Det ender altid med, at jeg tager det hele på igen”
Skrevet af: Michael Knudsen

Overbevisninger er en ven som støtter dig og gør dig uovervindelig. Men desværre kan overbevisninger også være en fjende, som gang på gang får dig til at få oplevelsen af at fejle. 

”Det ender altid med, at jeg tager det hele på igen” er en overbevisning – ikke sandheden. Du kan ændre en overbevisning. Det er meget værd at ændre en negativ overbevisning. 

Forestil dig at din overbevisning er: ”Det kan da godt være jeg ikke lige finder ud af at gøre det rigtigt de første gange jeg prøver, men det ender altid med jeg finder løsningen”

Vil det ikke være fantastisk at have en sådan overbevisning? Mere om dette længere nede i artiklen. 

Den negative overbevisning

Her kommer et eksempel på hvordan en negativ overbevisning opstår. 

Jeg vil gerne tabe mig. Målet er at tabe mig 500 gram om ugen. Jeg går i gang og gør mig umage. Kan bare ikke holde mig fra kagen om eftermiddagen. Senere på ugen kan kommer jeg til at spise for meget til en buffet.

Jeg vejer mig efter ugen er gået og jeg taget 100 gram på. 

Jeg konkluderer at jeg ikke duer til det med at komme ned i vægt. 

Min overbevisning bliver ”Det ender altid med, at jeg tager det hele på igen”

Eksemplet er naturligvis noget forenklet, men alligevel noget vi sikkert kender til på en eller anden måde. Vi er i gang med at skabe en overbevisning, som potentielt bliver en hård modstander, næste gang vi prøver at ville tabe os. 

Vejen til en positiv overbevisning

Når du vil ændre en uhensigtsmæssig overbevisning som fx ”Det ender altid med, at jeg tager det hele på igen”, skal du være opmærksom på, at der er 4 faser:

Nr. 1: Handling og mål. 

Du beslutter dig for noget (at komme ned i vægt) og du går i gang.

Nr. 2: Resultatet

Du får resultatet af dine handlinger.

Nr. 3: Fortolkningen af resultatet

Dine tolkning af et resultat, som er vægtøgning på 100 gram efter den først uge, kan fx være ”Jeg kan da heller ikke finde ud af det”

Nr. 4: Overbevisning

Overbevisningen af en negativ fortolkning af resultatet kan være ”Det ender altid med, at jeg tager det hele på igen”

Handling og mål og Resultatet kan du ikke gøre noget ved, når ugen ER gået. Det kan ikke betale sig at bruge energi og fortvivlelse på det som ER sket. 

Det du KAN gøre noget ved er Fortolkningen af resultatet. I stedet for at fortolke resultatet, som i eksemplet ovenfor ”Jeg kan da heller ikke finde ud af det”, kan du i stedet fortolke det således. ”Ok, der må være noget jeg skal gøre anderledes. Hvad kan det være jeg så skal gøre”

Kan du se det. Gør du dette, er du på vej til overbevisningen ”Jeg finder altid ud af det på en eller anden måde”

Du bruger nu Fortolkningen af resultatet som en pyt-knap. Du tilgiver dig selv for det ikke gik som du ellers havde planlagt det skulle gå første uge. Men i næste uge gør du noget anderledes. 

På denne måde vil du nå frem til det du ønsker. Uden dårlig samvittighed og selvbebrejdelse. 

Du kan få hjælp til at skabe hensigtsmæssige overbevisninger og nå dine mål på iduva´s online forløb. Endda gratis når du køber en startpakke. 

Go for it☺