- Copyright 2025
- Maximete.dk
- Privatlivspolitik
- Cookiepolitik
Om kostplanen
Denne kostplan er lavet med udgangspunkt i den danske befolknings favoritetter – eller i hvert fald de retter, som oftest bliver lavet i de danske køkkener. Dette inkluderer både traditionelle danske retter som ”frikadeller med tilbehør”, mere moderne retter som ”pizza og burger”, samt den måske mest klassiske danske ret ”rugbrød med pålæg”*. Danskernes morgenmaden er typisk et nem, hurtigt og mættende måltid, hvor ost, brød, mælk, smør, yoghurt og havregryn er de mest populære fødevarer til morgenmaden**.
Kostplanen tager afsæt i disse retter og spisemønstre, men er samtidigt lavet med udgangspunkt i De officielle Kostråd, hvilket betyder at
der er skruet op for indtaget af frugt, grøntsager, fuldkorn og de gode fedtstoffer. Mens indtaget af tilsat sukker, kød og mættet fedt lidt
begrænset – dog ikke undladt. Der er fokus på generel variation.
Det er ikke en restriktiv diætplan, men et værktøj eller en inspirationskilde til velkendte men lidt sundere måltider.
Kostplanen har et gennemsnitlig energiindhold på ca. 1750 kcal/dag. Energibehovet kan variere meget på baggrund af alder, køn, vægt,
aktivitetsniveau, genetik mv., hvilket betyder, at kostplanen selvfølgelig skal tilpasse den enkelte og dennes livsstil.
Udgangspunktet på ca. 1700 kcal/dag svarer nogenlunde til energiforbruget for en kvinde mellem 31-60 år på 170 cm, der vejer 75 kg,
som er lidt fysisk aktiv og har et stillesiddende arbejde.
HUSK VÆSKE!
Vand er vigtigt for at opretholde hydrering og understøtte kropsfunktioner.
*Data fra Madkulturens kortlægning 2023
**Data fra Landbrug & Fødevarers analyse 2024